AIVC - Air Infiltration and Ventilation Centre

Search form

EBC

You are here

Home  |  solar heating

The transformation of the conservatorio San Giuseppe into the cospicua residential home for the elderly, Malta

Frendo J., 2002
atrium | public building | retrofitting | solar heating
Bibliographic info: 23rd AIVC and EPIC 2002 Conference (in conjunction with 3rd European Conference on Energy Performance and Indoor Climate in Buildings) "Energy efficient and healthy buildings in sustainable cities", Lyon, France, 23-26 October 2002
Languages: English

The transformation of the Conservatorio San Giuseppe , into the Cospicua Residential Home for the Elderly has become a landmark in the neighbourhood. It brings past and present together with its old church and stepped new development incorporating a colourful orange windbreak. It is an example of how an old building, originally an orphanage for girls, with limitations of location and orientation could be rehabilitated to incorporate energy efficient features. Both the original structure and the new construction are load bearing with a high thermal mass to utilise a direct gain system. The buildings original internal courtyard was retained and terraces included at higher levels to allow natural light into the home. The courtyard was roofed over by a glazed canopy to form an atrium, which serves as an extended living space. This makes up the most of solar gains whilst improving the internal environment. The central part of the canopy opens up in summer to cool the building and allow cross ventilation. Daylight was given prime consideration in the design concept. Features such as light-shelves were incorporated in the balcony openings.


(Login or register to download)

Related publications

23 May 2019 | New Perspectives on Kitchen Ventilation
INIVE eeig,
25 April 2019 | Ductwork airtightness measurements: protocols
INIVE eeig,
This project deals with reviewing EBC's Annex 5: "Air Infiltration and Ventilation Cent
AIVC,